Wegańskie danie z dalekiego wschodu. Podawane na wiele sposobów, w pita chlebie, we wrapie , z sosami czy na sałatce. Najsmaczniejsze są ciepłe podane z zimnym dodatkiem. Połączenie ciecierzycy, przypraw i ziół, powoduje fantastyczną eksplozję smaków. Choć są troszeczkę czasochłonne, to na pewno wynagrodzą ci smakiem. Wielkość falafel powinna być na jeden kęs.
Składniki (do 16 do 20 sztuk)
- 2 puszki odsączonej ciecierzycy
- 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 2 łyżki czubate bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 2 szklanki oleju do smażenia
- Świeże zioła,pietruszka, kolendra, mięta drobno poszatkowana
Sos jogurtowy
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżka drobno poszatkowanej kolendry
- Pieprz i sól do smaku
Metoda
- Do wysokiego naczynia wsypujemy ciecierzycę. Blendujemy ją na jednolitą gładką pastę. Następnie dodajemy kolejno pozostałe produkty i mieszamy, aż do połączenia. Otrzymamy gęstą, ale łatwo dającą się formować masę. Upewnij się, że jest dobrze doprawiona. Smak powinien być intensywny a nuta kminku wyczuwalna.
- Używając rąk, uformuj równe kuleczki. Następnie wstaw je do lodówki na około 30 minut. Będą twardsze i łatwiej będzie zachować ich kształt podczas smażenia.
- Do głębokiej patelni wlej olej. Kiedy będzie już nagrzany, wyjmij falafele i po kilka sztuk wrzucaj na głęboki olej. Kiedy kuleczki nabiorą koloru, są już gotowe. Po wyjęciu z oleju połóż je na papierowym ręczniku, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.
- Innym sposobem jest obsmażenie kuleczek na oleju i wstawienie do piekarnika na okolo 15 minut w temperaturze 200 C.
- Aby zrobić sos, umieść wszystkie składniki w miseczce i intensywnie wymieszaj trzepaczką.
- Na talerzu połóż wrap, ułóż na nim pomidorki, pokrojoną cebulę, paprykę i kilka listków sałaty. Na środku ułóż kilka falafeli i polej sosem jogurtowym.