Prosty , klasyczny przepis na domowe gołąbki .
Składniki :
-
1kg mięsa mielonego ( 500g wołowego , 500g wieprzowego )
-
2 jajka
-
2 duże cebule
-
3 ząbki czosnku
-
200 g ryżu ( lekko ugotowany , al dente 🙂
-
Pieprz , sól , papryka wędzona
-
1 główka kapusty
-
1łyżka masła
-
2l do 3l wywaru warzywnego ( bulionu )
-
700 ml pasaty bądź pomidorów w puszce rozdrobnionych
Metoda
-
Cebulkę z czosnkiem przesmaż na maśle ( dodaj odrobinkę oleju to się nie będzie przypalało). Ugotuj ryż kilka minut krócej niż jest to wskazane na opakowaniu . Pozostaw do ostudzenia .
-
Wytnij na ile się da kaczan z kapusty ( ułatwi to potem oddzielanie liści ) i sparz ją we wrzątku od 10 do 15 minut , zależnie do wielkości kapusty . Po ostygnięciu , oddziel liście a nożykiem odetnij zgrubienia . Użyj środkowe liście do zawijania , natomiast te zewnętrzne do wyłożenia garnka i przykrycia gołąbków .
-
W misce wymieszaj ostudzony ryż , cebulkę , mięso mielone , jajka dopraw do smaku .
-
Na liściu umieść porcje mięsa i zawiń starannie . Gołąbki układaj w garnku wyłożonym liściami kapusty , dosyć ciasno . Całość zalewamy bulionem .
-
Garnek wkładamy do piekarnika 160C i pozostawiamy na ok 2h .
-
Jak gołąbki są już gotowe ,odlewamy trochę bulionu ,dodajemy pasate i doprowadzamy do wrzenia . Doprawiamy pieprzem , solą ( ja dodaję odrobinę miodu jak sos będzie za kwaśny ). Można zabielić śmietaną ja uwielbiam jednak taki intensywnie pomidorowy smak .