W tę kulinarną podróż chcę cię zabrać na śniadanie do Turcji. Na jajka w czosnkowym jogurcie, polane palonym masłem z papryką wędzoną. Smaki wydają nam się znane, natomiast podanie zupełnie cię zaskoczy. Dla Turków, często jest to danie przypominające im beztroskie dziecięce lata. Przyrządzane jest również w tradycyjny sposób.
Składniki
- 4 jajka
- 200 ml jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)
- ½ cytryny (sok)
- 1 ząbek czosnku (zgnieciony praską)
- 50 g masła
- 4 łyżka oliwy
- Płatki chili
- Papryka wędzona
- Sól i pieprz
- Tostowane kromki chleba
- Świeży koperek i zioła
Metoda
- W miseczce wymieszaj jogurt i czosnek. Dopraw solą.
- W rondelku roztop masło tak, aby nabrało lekko orzechowego koloru, 3 do 4 minut. Chcemy uzyskać lekko palony smak, ale nie spalony . Zdejmij z palnika, dodaj oliwę, paprykę wędzoną i płatki chili. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- W garnku zagotuj wodę.
- Przygotuj małe sitko i umieść na miseczce. Wbij pierwsze z jajek i pozwól, aby rzadka część białka lekko odciekła. Następnie resztę jajka przełóż do filiżanki. Postąp tak z każdym kolejnym jakiem i umieszczaj je w oddzielnych filiżankach. Dodaj do każdego z jajek łyżeczkę soku z cytryny.
- Na wolnym ogniu (woda nie może bulgotać w garnku) do wody wlewaj delikatnie kolejno po jednym jajku. Gotuj tak około 3 do 4 minut. Zależy nam, aby białko było ścięte, a żółtko pozostało rzadkie. Po tym czasie wyjmij je delikatnie z wody i odsącz jej nadmiar.
- Na spodzie miseczki ułóż jogurt, następnie połóż 2 jajka, polej masełkiem i posyp świeżymi żiołami.
- Podawaj z chrupiącym pieczywem.