Kluski na parze można jeść na wiele sposobów. Ja bardzo lubię z twarogiem i słodką śmietanką. Lekkie i puszyste, jednym słowem pyszne. Z tej porcji wyjdzie okolo 15 do 20 sztuk .W zależności od wielkości uformowanych klusek. Ja lubię średnie od 40g do 50g , idelane na porcje są 3 sztuki.
Składniki
- 500g mąki + 50g do podsypywania
- 30g drożdży
- 2 duże żółtka
- 50g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 250 ml cieplej wody
Nadzienie
- 200 g sera białego
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyzeczki cynamonu
- Wytnij cztery małe okręgi z papieru do pieczenia 3cm średnicy
Sos
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru
Metoda
1. Do misy od miksera wsypujemy mąkę, robimy mały dołek i kruszymy tam drożdże. Zasypujemy dwoma łyżkami cukru i zalewamy 100 ml ciepłej wody. Przykrywamy na 15 do 20 minut i pozostawiamy. Jeśli drożdże zaczną pracować, poznamy to po tym, jak na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
2. Po tym czasie używając końcówki hak do chleba zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy żółtka, sól, wlewamy 150ml cieplej wody, kiedy ciasto już połączy składniki, wlewamy powoli roztopione ciepłe masło. Miksujemy jeszcze 3 do 4 minuty. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i pozostawiamy ponownie na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć w tym czasie dwukrotnie.
3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypaną mąką powierzchnie i wyrabiamy tak, aby uzyskać gładkie, nieklejące się ciasto. Kulę dzielimy na 2 części. Jedną zostawiamy przykrytą ręcznikiem, a druga wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm .
4. Szklanką wyciskamy kluski, bądź wyrabiamy ręcznie kulki (40 g do 50 g). Robimy dokładnie to samo z pozostałą drugą połową ciasta. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
5. Aby zrobić nadzienie serowe, umieść wszystkie składniki w misce. Rozgnieć wszystko dokładnie widelcem, aż do dokładnego połączenia składników. Na tym etapie, posmakuj czy nadzienie jest odpowiednio doprawione, cukrem i cynamonem. Uformuj tyle kuleczek, ile masz klusek. Przechowaj je na talerzu w lodówce, aż do chwili kiedy będziesz nadziewać ciasto.
6. Kluski ponownie nabrały objętości. Wyjmij kuleczki serowe z lodówki. Wałkiem lekko rozpłaszcz kluski, zrób niewielki dołek na środku i umieść tam kulkę. Złap dwa końce i połącz je nad nadzieniem i pozostałe dwa identycznie. Wygładż delikatnie, aby nie było widać złączeń. W tym miejscu umieść papierowy krążek.
7. Do szerokiego garnka nalać wody tak, aby było poniżej poziomu koszyka do parowania, wkładamy rozkładany koszyk i przykrywamy pokrywką. Jak woda się zagotuje, na koszyku umieszczamy od 3 do 4 klusek, przykrywamy i parujemy około 10 minut.
8. Kluski najlepsze są zaraz po wyjęciu serwowane na ciepło . W miseczce ubij trzepaczką śmietankę z cukrem i polej nią kluski przed podaniem.
Trik: Bardzo przeszkadzało mi, jak podczas parowania klusek, przywierały one do koszyka. Po wyjęciu traciły one swój idealny kształt. Znalazłam na to sposób, wytnij cztery małe okręgi z papieru do pieczenia i przyklej je na spod kluski, połóż na koszyk. Kiedy kluska jest gotowa, łatwo ją podnieść w idealnym kształcie. Papierek po oderwaniu możesz wykorzystać ponownie.
.