Sprawdzony przepis na kluski śląskie , wychodzą idealne. Doskonały dodatek do mięs, sosów bądź podawane na słodko.
Składniki: 40 sztuk
- 1 kg ugotowanych zimnych ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej + 50 g do podsypania
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Metoda :
- Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej i aby były gładkie najlepiej przecisnąć je przez praskę. Jeśli nie masz praski, ugnieć je tak aby nie było żadnych gródek.
- Zmielone na gładko ziemniaki umieść w misce, uklep i wyrównaj. Nożem zaznacz krzyżyk na masie. Wyjmij jedną czwartą porcji zmielonych ziemniaków i na to miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną. Skrobia powinna całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. Jeśli zmielone ziemniaki ważyły kilogram, to użyjesz około 200 gramów mąki ziemniaczanej. Czwartą część ziemniaków ponownie umieść w misce.
- Dodaj jaka i sól i wyrób gładkie ciasto. Jeśli sie lepi, podsyp mąką ziemniaczaną .
- Kluski śląskie formujemy w dłoniach. Bierzemy odrobinę masy i formujemy z niej kuleczkę wielkości orzecha włoskiego. Dołek wykonaj końcówką drewnianej łyżki. Gotowe do gotowania kluski śląskie powinny mieć około 4 cm szerokości ale tak naprawdę to wedle uznania .
- Zagotuj osoloną wodę i umieść w niej kluski. Gotuj partiami przez 10 minut od wrzucenia do wody. Mieszaj delikatnie i podczas gotowania. Sekretem aby kluski były równe i niepopękane jest to, aby podczas gotowania nie doprowadzić do wrzenia. Gotujemy, ale woda nie bulgocze, to powoduje iż kluski są poszarpane.
- Po wyjęciu podajemy z ulubionym dodatkami 🙂