Każdy chyba zna przepis na kokosanki, dzisiaj prezentuję wam inną ich wersję, bo z migdałami. Często zostaje nam dużo białek i nie wiemy, co z nich zrobić. Więc o to jeden z wielu pomysłów… Są chrupiące z zewnątrz a lekko ciągnące w środku, aromatyczne i pysznie kokosowo-migdałowe… Z przepisu wychodzi około 30 kokosanek, w zależności jakiej wielkości je zrobimy.. Są to ciasteczka bezglutenowe, więc może je jeść każdy, co jest dodatkowym plusem..
Składniki :
- 5 białek ( około 30 g jedno )
- 160 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 200 g wiórek kokosowych
- 70 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
Wykonanie:
- wiórki wymieszać w miseczce z migdałami
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier ( jak najdłużej, aż do rozpuszczenia cukru po każdej łyżce )
- do ubitej sztywnej piany dodajemy olejek migdałowy i wiórki kokosowe z migdałami, dokładnie wymieszać ( szpatułką )
- na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dwoma łyżkami masę ( jedną nabieramy masę, a druga zgarniamy )
- pieczemy w rozgrzanym do 160 st. piekarniku z termoobiegiem około 15 min. Trzeba sprawdzać, bo każdy piekarnik jest inny. Jak są rumiane to znaczy, że są gotowe…. smacznego..