Jest to salatka bardzo kolorowa, sycąca i doskonale nadająca się do potraw z grilla. Wygląda bardzo apetycznie i świetnie smakuje.
Składniki
- 1 kubek komosy kolorowej
- 1 kubek kuskusu perłowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 duży brokuł
- ½ owocu granatu
- ½ puszki kukurydzy
Sos do sałatki
- 2 limonki, sok
- 1 cytryna, sok
- 1 szklanka oleju
- 1 pęczek kolendry świeżej
- ¼ szklanki płynnego miodu
Metoda
- W lekko osolonej wodzie gotujemy komosę, następnie po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- W osobnym garnku na gotującą się lekko osoloną wodę, wsypujemy kuskus perłowy i kurkumę. Gotujemy około 5 minut, Kuskus powinien zrobić się żółty. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Brokuł dzielimy na małe kawałki. Sparzymy je, wkładając do gotującej się wody na 1 minutę. Następnie po wyjęciu z wrzątku ważne jest, aby umieścić brokuły w zimnej wodzie. W ten sposób zachowamy piękny intensywny kolor i chrupkość.
- Z owocu granatu wydobywamy pestki.
- W misce umieszczamy komosę, kuskus, kukurydzę, pestki granatu, brokuł i dodajemy sos. Mieszamy dokładnie.
- Aby zrobić sos: Do wysokiego naczynia wlej sok z cytryny i limonki.
- Dodawaj wolnym strumieniem olej jednocześnie blendując ręcznym blenderem.
- Jak składniki się połączą, dodaj miód. Dresing powinien być lekko kwaśny, ale przełamany słodyczą miodu. Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę i zbleduj ponownie przez kilka sekund.
- Sałatkę chłodzimy w lodówce przed podaniem.