Przepyszna zupa orientalna. Delikatnie ostra o wyczuwalnym smaku limonki. Łatwa w przygotowaniu.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 200 g tofu
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 limonka
- 3 puszki mleka kokosowego
- 1 mała puszka pędów z bambusa
- świeża kolendra
- pasta curry
- 1 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- warzywa słodki groszek cukrowy, mini kolba kukurydzy
- pieprz, sól, płatki chilli do smaku
- olej .
Metoda
1. Piersi z kurczaka pokrój w paseczki. Dodaj odrobinę pasty curry i troszkę oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
2. Ugotuj ryż, używając pół na pół wody i mleka kokosowego. Otartą skórkę z limonki i połowę trawy cytrynowej dodaj od ryżu.
3. Do rozgrzanego garnka daj kilka kropel oleju i wrzuć starty imbir oraz czosnek. Smażymy kilkanaście sekund, po czym dodaj pozostałe mleko kokosowe, kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki, przyprawy sól, pieprz, płatki chilli, odrobinę pasty curry.
4. Przyprawiamy wedle smaku, na rynku mamy różne pasty curry. Tak więc ciężko tu podać ilość. Zupa powinna być delikatnie ostra z wyczuwalnym smakiem limonki i trawy cytrynowej.
5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
6. Pędy bambusa odsącz z puszki i pokrój w paseczki. Groszek kroimy w paseczki, kolby kukurydzy dzielimy na pół. Dodajemy wszystko do kurczaka.
7. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w małą kostkę tofu i dodajemy do kurczaka pod koniec duszenia. Dolewamy troszkę wody i doprawiamy, jeśli zajdzie taka potrzeba.
8. Zupę podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.