Danie idealne na letnie dni z wykorzystaniem produktów sezonowych. Pomidory są teraz naprawdę soczyste i słodkie, skąpane w słońcu. Dodając kiełbasę, nadamy charakteru potrawie. Jarmuż często jest niedoceniony, częściej jest stosowany jako ozdoba dań niż pełnowartościowy składnik. Takie danie jedno-garnkowe spisuje się wtedy, jak nie chcemy marnować pięknego słonecznego dnia w kuchni. To, co lubię w takich potrawach to, że nie ma wiele potem do zmywania.
Składniki
- 1 kubek pszenicy
- 1 cebula poszatkowana
- 2 ząbki czosnku, zgniecionego praską
- 200 g małych pomidorów, pokrojone w ćwiartki
- Kilka liści jarmużu
- 300 g ulubionych kiełbasek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka oliwy i dodatkowo do skropienia przed podaniem
- Kilka liści świeżej bazylii
- 20 g ser parmezan
- Pieprz, płatki chili
Metoda
- Zalewamy pszenicę 2 szklankami wody i pozostawiamy na około 10 minut.
- W garnku podsmażamy cebule, czosnek i kiełbasę, aż się zarumieni.
- Pszenicę przelewamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu około 15 minut. Jeśli jest zbyt mało płynu, dolewamy odrobinę wody. Ja osobiście lubię, jak pszenica jest wyczuwalna a nie rozgotowana. Jak jest już gotowa, odcedzamy j i dodatkowo płuczemy w sitku pod bieżącą wodą.
- Do wcześniej przygotowanej cebuli, czosnku i kiełbasy, dodajemy pszenicę i pół kubka wody. Doprawiamy solą,pieprzem, płatkami chili.
- Mieszamy drewnianą łyżką tak, aby pszenica nie przywarła do dna.
- Następnie po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory. Chwilkę przed końcem dodajemy jarmuż.
- Kiedy danie jest gotowe, skrapiamy lekko oliwa, posypujemy startym parmezanem i świeżą bazylią.
- Jemy natychmiast po ugotowaniu.