Wyraźny ser pleśniowy z tostowanymi orzechami włoskimi w delikatnym sosie kremowym z dodatkiem zielonego groszku . Prosta kombinacja 5 elementów i jaka eksplozja smaku …
Składniki
-80 g orzechów włoskich
-150g zielonego groszku ( może być mrożony)
-150g gorgonzola ( lub inny wyraźny ser pleśniowy kremowy i miękki)
-400g makaronu linguine
-300ml śmietany kremówki
-70g masła
Metoda
1. .Do nagrzanego piekarnika 180C wkładamy orzechy wyłożone na blaszkę . Pieczemy kilka minut aż będą lekko przytostowane . Następnie pozostawiamy do ostygnięcia .
2. Do garnka z wrzącą i osoloną wodą dajemy paste gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
3. Na głębokiej patelni roztapiamy masło na małym ogniu następnie dodajemy gorgonzole , śmietankę oraz zielony groszek .Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając kilka minut. Dodajemy pieprz , sol do smaku . Dodajemy makaron i orzechy , mieszamy tak aby makaron pokrył się sosem . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinkę extra śmietanki.
4. Można podawać z chlebkiem czosnkowym