Makowiec z mąki kokosowej, bezglutenowy doskonały nie tylko od święta. Ma puszystą konsystencje , delikatny w smaku. Oblany lukrem, czekoladą bądź oprószamy pudrem, wygląda obłędnie.
Składniki (tortownica 26 cm)
- 100 g mąki kokosowej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- aromat migdałowy do smaku
- 8 jajek (oddzielamy żółtka do białka)
- 300 g mieszanka : rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, żurawina , migdały…
- 4 duże łyżki marmolady pomarańczowej
- 1 puszka masy makowej (400 g) lub 1 1/2 szklanki maku (zalewamy zimną wodą, gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Ugotowany cedzimy, studzimy i mielimy dwa razy)
Metoda
- Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po kolei żółtka, przemiennie z łyżką mąki kokosowej. Wcieramy, aż składniki się połączą.
- Następnie dodajemy mak, aromat migdałowy i mieszankę bakalii.
- Osobno ubijamy białka na sztywną. Mieszając już ręcznie ,dodajemy po łyżce białka do masy ciasta. Delikatnie łączymy białka z resztą składników.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
- Do nagrzanego piekarnika do 180 C wstawiamy ciasto i pieczemy do 50 do 60 minut.
- Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia .
- Podajemy polane czekoladą, lukrem bądź oprószamy lekko cukrem pudrem.