Pasta z ciecierzycy doskonała jako przekąska z krakersem bądź dip do warzyw . Bardzo łatwa w przyrządzeniu , w połączeniu z buraczkami daje świetny smak .
Składniki
• 2/3 puszka ciecierzycy
• ½ limonki , sok
• 2 łyżki tahini
• 50 ml oliwy z oliwek
• 1 duży ugotowany burak
• 2 ząbki czosnku
• Sół , pieprz świeżo zmielony , kminek świeżo zmielony
Metoda
1. Do wysokiego naczynia wrzuć pokrojony ugotowany burak , odcedzoną ciecierzycę i czosnek . Dopraw tahini, solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z limonki.Dodaj część oliwy i zblenduj na gładką pastę.
2. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dolej troche zimnej przegotowanej wody . Upewnij sie, że jest właściwie doprawiona , wedle twojego smaku .Pastę wyłożyć do miseczki i skropić pozostałą oliwą .