Przepyszna pieczona młoda kapusta z orzechowo musztardowym sosem. Świetna jest jako dodatek do obiadu jak i również pyszna jako danie wegetariańskie. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Zaskoczy Cie prostotą jak i smakiem.
Składniki:
- 1 kapusta młoda (średnia)
- 3 ząbki czosnku
- 200ml oliwy
- sól / pieprz / tymianek (lub inne twoje ulubione przyprawy)
- 40g płatków migdała
Sos
- 2 duże łyżki tahini
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy ( typu np. sarepska)
- 100ml letniej wody
- sól/pieprz
Metoda:
- Kapustę dzielimy na cztery równe części. Następnie z każdej z nich wycinamy nadmiar głąba pozostawiając jedynie część trzymającą liście razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy części kapusty.
- Ząbki czosnku rozgniatamy i dodajemy do oliwy wraz z przyprawami . Tak przyprawioną oliwą smarujemy każdą cześć kapusty, dokładnie i obficie. .Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika on około 40 minut. Czas zależy od rodzaju i wielkości kapusty. W połowie pieczenia przewróć kapustę na drugi bok i jak tego wymaga posmaruj dodatkowo oliwą.
- Sos , w naczyniu umieść wszystkie składniki oprócz wody . Rozpoczynając mieszanie powoli dodawaj wodę, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sosem polewamy tuż przed podaniem i obsypujemy migdałami.