Pyszne pierożki z roztopionym serem żółtym w farszu. Lekko podsmażone na masełku, połączone z wyrażnym sosem pomidorowym, tworzą razem niezwykły duet.
Składniki (25 pierogów dużych)
Ciasto
- 2 kubki mąki
- ¾ kubka gorącej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Farsz
- 6 dużych ziemniaków (ugotowanych)
- 1 łyżka masła
- Gałka muszkatołowa
- Sól I pieprz
- 200 g tartego sera żółtego
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płaska mąki.
Metoda
- W celu przygotowania ciasta na pierogi, do miski wsyp mąkę. Zrób niewielki dołek wsyp sól, dodaj oliwę i powoli wlewaj gorącą wodę. Rozpocznij mieszać ręką tak, aby składniki się połączyły, a następnie zagnieć ciasto. Zagniataj do momentu, aż uzyskasz gładką powierzchnię ciasta. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
- Farsz: Obrane i ugotowane ziemniaki pozostaw do ostudzenia. Ugnieć na jednolitą masę, dodaj masło, pieprz, sól i otrzyj około 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Nadzienie powinno mieć wyraźnie doprawiony smak. Dodaj tarty ser i wymieszaj dokładnie. Nadzienie można przygotować dzień wcześniej.
- Sos: Rozgnieciony czosnek z ziołami prowansalskimi lekko podsmaż na oliwie. Ważne jest, aby wydobyć aromat ale nie przypalić czosnku. Następnie dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je, jeśli jest taka konieczność. Po kilku minutach dodaj passatę, dopraw miodem, pieprzem I solą. Gotujemy do 15 minut.
- Przecieramy sos przez drobne sito. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Trzepaczką intensywnie mieszamy. Wlewamy sos do garnka, jednocześnie mieszając . Jeśli sos jest zbyt gęsty , dodaj odrobinę wody oraz dopraw do smaku.
- Pierogi: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną , pozostawiamy zawiniętą a drugą, wałkujemy na cienką warstwę. Okrągłą foremką (lub krawędzią szklanki) wykrawamy krążki. Trzymając krążek w dłoni, na środku, umieszczamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół i palcami uciskamy krawędzie, tak aby zamknąć farsz w środku. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Pierożki podajemy podsmażone na masełku z sosem pomidorowym.