Chrupiąca skórka i delikatna w środku pierś z kaczki w aromatycznym orientalnym sosie. Podana z sałatką i ryżem tworzy danie idealne.
Składniki :
Marynata do kaczki (przygotować kaczkę i zamarynować ją dzień wcześniej)
- 4 piersi z kaczki
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
Sos :
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 papryczki chili
- Trawa cytrynowa
- 1 łyżka brązowego cukru
- Świeżo mielony pieprz
- Kilka cebulek dymek z białą końcówką
- 50 ml sosu rybnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 800 ml dobrego soku pomarańczowego
- Łyżka oliwy
Sałatka orientalna :
- 1 duża marchew
- 4 cm białej części pora
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki hoisin sosu
- ¼ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki sezamu
Metoda :
- Pierś z kaczki dokładnie oczyszczamy, przycinamy nadmiar tłuszczu. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Pozostałą skórę na piersi nacinamy, tworząc wzorek kratki. Układamy piersi skórą do dołu w misce.
- W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, brązowy cukier. Zalewamy przygotowane piersi i wcieramy palcami dokładnie marynatę. Pozostawiamy w lodówce na noc pod przykryciem.
- Aby zrobić sos, rumienimy na patelni rozdrobniony czosnek i starty imbir. Następnie dolewamy sos rybny. Chwilkę później, połowę soku i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy trawę cytrynową, anyż, pieprz, pokrojoną papryczkę chili. Gotujemy kilka minut, aby smaki się połączyły. Dolewamy resztę soku, w międzyczasie, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Powoli dolewamy do sosu, jednocześnie mieszając intensywnie, najlepiej trzepaczką. Upewniamy się, że sos ma odpowiednią konsystencję i doprawiamy do smaku.
- Sałatka to bardzo prosta sprawa, warzywa kroimy w bardzo wąskie paseczki ( julienne ) o takiej samej długości. Dodajemy sos-hoisin, który jest bardzo łatwy w przyrządzeniu lub można wykorzystać zakupiony gotowy produkt . Posypujemy sezamem i płatkami chilli. Pozostawiamy tak na 30 minut, aby warzywa lekko zmiękły przed podaniem.
- Pierś z kaczki kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię, skórą do dołu. Wysmażamy tłuszcz i sprawi to, że skórka stanie się chrupka. Kiedy uzyskamy już ten efekt na skórce, obracamy pierś na drugą stronę, i ponownie lekko smażymy. W zależności od wielkości piersi, wykańczmy przygotowanie, wkładając do rozgrzanego do 180C piekarnika, na około 10 minut. Pierś można przyrządzić wedle uznania, lekko wypieczone mięso jest delikatniejsze. Im dłużej w piekarniku, tym mięso staje sie twardsze.
- Kaczkę podajemy na warzywach z sosem pomarańczowym. Doskonale pasuje tu, ryż lub nudelsy.