Pizza margherita to podstawa , potem już tylko ograniczenie stanowi wyobrażnia .
Przepis banalnie prosty wystarczy na 2 duże pizze .
Składniki
-
ser żółty / mozzarella
-
świeża bazylia
Ciasto
-
600 g mąki przennej
-
4 łyżeczki suszonych drożdzy
-
2 łyżki olivy
-
400 ml ciepłej wody
Sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów rozdrobnionych
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki miodu
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
-
pieprz , sól
Metoda
-
Umieszczemy w misce mąkę, olivę , suche drożdze , dolewając ciepłą wodę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką . Jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto kilka minut . Pozostawiamy w misce , przykrywamy ręcznikiem kuchennym na około 30 minut .
-
Sos pomidorowy 🙂 Posiekany czosnek i zioła podsmażamy na rozgrzanej oliwie . Dodajemy pomidory z puszki i miód, doprawiamy pieprzem i solą .Gotujemy na wolnym ogniu aż sie lekko zredukuje .
-
Formujemy z ciasta spody do pizzy ( 2 duże lub 3 mniejsze ) . Umieszczamy na blaszce , smarujemy sosem i posypujemy serem .
-
Do nadrzanego piekarnina do 200 C wkładamy pizze na ok 15 minut .
-
Przed pdaniem posypujemy świeżymi listkami bazylii.