Kto z nas lubi karmel ? Co powiesz na chrupiący karmel 🙂 jest to petarda jeśli chodzi o podkręcenie każdego deseru . Idealnie komponuje się z czekoladową tartą , lodami waniliowymi czy nawet tiramisu …Jaka jest twoja wizja na deser z plastrami miodu , podziel się swoim pomysłem.
Składniki
200 g cukru drobno mielonego
5 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło do natłuszczenia
Metoda
1 .Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia ( natłuść ją lekko)
2. Weź głęboki garnek wsyp cukier i dodaj miód . Postaw na ogniu i czekaj aż się zacznie rozpuszczać . Nie mieszaj , zmniejsz ogień jeśli jest taka konieczność .Doprowadź do wrzenia , do chwili kiedy cukier zacznie zmieniać kolor na złoty karmelowy .
3. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru , zdejmij garnek z ognia dodaj sodę i intensywnie mieszaj .
4. Gotową masę wlej do przygotowanej blaszki i pozostaw do ostygnięcia
ponad godzinę.
5. Po ostygnięciu gotowy do spożycia . Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku . Doskonały dodatek do deserów