Jeśli szukasz pomysłu na obiad z rybą . Mamy dla ciebie niebanalną , łatwą i szybką w przygotowaniu . Danie z rybą , suszonymi pomidorami , oliwkami i masłem koperkowym .
Do przepisu użyłam gładzice , jest to ryba z rodziny flądrowatych . Delikatna w smaku , soczysta , smaczna . Bardzo szybka w przygotowaniu .
Składniki:
-
4 filety białej ryby
-
6 pomidorów suszoneych pokrojonych
-
10 oliwek czarnych pokrojonych
-
4 łyżki masła
-
1 cytryna
-
pieprz cytrynowy i sól
-
świeży koperek
-
Oczyszczone filety umieszczamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia .
-
Układamy po dwa plasterki cytryny , przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Kładziemy na filet po pół łyżki masła , lekko rozprowadzamy .
-
Wkładamy do nagrzanego pieca 180C i pieczemy ok 10 minut . W przypadku grubego fileta jak dorsz , może to być nawet 15 -20 minut.
-
Chwile przed wyjęciem ryby z pieca , roztapiamy pozostałe masło dodając pomidorki , oliwki oraz koperek . Polewamy rybę tuż przed podaniem .
Smacznego