Prosta i niedroga sałatka wzbogaci każdy stół podczas grilla. Pyszna nadająca się idealnie do mięs, śledzi czy wędlin. Jeśli nigdy jej nie robiłaś, spróbuj i przekonaj się sama. Dodatko, aby urozmaicić smak, można dodać ogórki konserwowe, jak również użyć czerwonej cebuli.
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek koperku
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- Pieprz i sól
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Metoda
- Gotujemy jajka , ziemniaki w mundurkach
- Jeśli są to młode ziemniaki, to je kroję jak ostygną. Jeśli są to ziemniaki z twardą skórką, to je obieram. Jajka i ziemniaki kroimy w średnią wielkość kostkę. Cebulkę, szczypiorek, koperek drobno siekamy.
- W miseczce mieszamy jogurt i majonez, doprawiamy dosyć intensywnie w smaku. Taki sos dodajemy do pokrojonych składników. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Sałatka smakuje lepiej jak zostanie schłodzona, co najmniej godzinę w lodowce przed podaniem.