Sernik jest przepyszny… Puszysty, wilgotny o samku lekkiej kawy, polany solonym karmelem, samkuje poprostu obłędnie… Same przygotowanie nie jest tak długie, jak oczekiwanie na ostygnięcie….. Wszystkie mąki i składniki są bezglutenowe..
Składniki na spód :
- 50g mąki ryżowej
- 30g mąki kokosowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 65 g zimnego masła
- 2 łyżeczki miodu
Wykonanie :
- wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło. Rozcieramy w palcach, na koniec dodajemy miód, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około pół godziny
- smarujemy tortownicę margaryną lub masłem i posypujemy mąką bezglutenową ( obojętnie którą )
- wykładamy dno tortownicy ciastem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st, na około 15 min, aż ciasto będzie lekko rumiane
- wyjmujemy i robimy masę serową
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub poprostu sera dobrej jakości z wiaderka
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 ml kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek ( ostudzonej )
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru
Przygotowanie:
- do misy miksera wrzucamy ser, jajka, cukier, mąkę i zaczynamy miksować na wolnych obrotach
- wlewamy kawę, śmietanę i mleko najlepiej do jednego naczynia i olej do drugiego
- na przemian po trochu wlewamy raz olej, raz kawę z mlekiem
- masa serowa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być
- do piekarnika rozgrzanego do 180 st wstawiamy na sam spód naczynie z wodą
- masę serową wlewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika
- pieczemy około 1 godz 20 minut
- po upieczeniu przez pierwsze minuty nie otwieramy piekarnika, następnie delikatnie uchylamy i tak ma zostać, aż do ostygnięcia
Solony karmel składniki:
- 150 g drobnego cukru
- 45 g masła
- 100 ml śmietany 30%
- pół łyżeczki soli morskiej
Wykonanie :
- cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie i roztapiamy
- dodajemy masło i mieszamy, następnie wlewamy śmietanę i wsypujemy sól
- wszystko mieszając gotujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników
- taki karmel może długo stać w lodówce w szczelnie zamnkiętym słoiku..
- zimny sernik polewamy karmelem i ozdabiamy wedle uznania, u mnie ubita śmietana z cukrem pudrem.. smacznego