Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie. Idealny na każdą okazję, zawsze się sprawdza.
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 duże ogórki konserwowe
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Metoda
- Opłucz śledzie i zalej je zimną wodą. Pozostaw je tak, na co najmniej godzinę. Potem odlej wodę.
- Pokrój ogórki w plasterki, cebulę w piórka a śledzie w paski.
- W osobnej miseczce umieść keczup, musztardę, cukier i paprykę wędzoną. Następnie, dolewając powoli oliwę, intensywnie mieszaj trzepaczką, aż do połączenia składników. Jeśli sos zacznie się oddzielać z oliwą, dodaj trochę keczupu i wymieszaj ponownie. Ważne jest, aby doprawić sos tak jak lubisz, na tym etapie. Musi być intensywny, bo inaczej zgubi się w potrawie.
- Przygotuj sobie słoik lub miseczkę i układaj warstwowo, cebula, ogórek, śledzie i ponownie tak samo. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Na końcu zalej sosem, dokładnie rozprowadź na powierzchni, tak aby wszędzie dotarł.
- Śledzie smakują lepiej następnego dnia.