Kto z nas pamięta papkę szpinaku do obiadu . Niewielu z nas wspomina go ze smakiem . Mam dla was propozycję na proste , pyszne i apetycznie wyglądające śniadanie , lekki lunch .Taka podkręcona wresja starej , podobnie króluje szpinak i jajko ale jak różnica . Wzbogacone pysznym dresingiem , zwali was z nóg . Zobaczcie sami …
Skladniki
1 łyżka masła
2 duże garści świeżego szpinaku , umytego
1 duża garść jarmużu , umytego
½ kubeczka groszku zielonego świeży lub mrożony
3/ 4 jajka
Sól , pieprz, cytryna , gałka muszkatałowa
Dodatek
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
½ cytryny
Metoda
1 Wrzuć na rozgrzaną patelnię masło , nastepnie dodaj szpinak , jarmuż , groszek .Przemiaszaj chwilkę aż liście sie skurczą . Dopraw przyprawami i skrop cytrynką .
2 Następnie zrób dołki w szpinaku i wbij delikatnie jajka . Przykryj patelnie pokrywką i pozostaw na kilka minut aż białko sie zetnia a żółtko pozostanie miekkie .
3 Wymieszać jogurt z musztardą skrop cytryną dodaj sól , pieprz do smaku . Łyżką umieścić na powierzchni dania już na talerzu .