Podstawowy sos pomidorowy. Nadaje się do podawania na ciepło jak i na zimno jako dip. Doskonale łączy się potrawami.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płaska mąki.
Metoda
- Rozgnieciony czosnek z ziołami prowansalskimi lekko podsmaż na oliwie.
- Ważne jest, aby wydobyć aromat ale nie przypalić czosnku.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je, jeśli jest taka konieczność.
- Po kilku minutach dodaj passatę.
- Dopraw miodem, pieprzem i solą.
- Gotujemy do 10 do 15 minut.
- Przecieramy sos przez drobne sito.
- W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Trzepaczką intensywnie mieszamy.
- Wlewamy sos do garnka, jednocześnie mieszając .
- Jeśli sos jest zbyt gęsty , dodaj odrobinę wody oraz dopraw do smaku.