My CMS

Kontakt: kulinarnetoiowo@gmail.com
  • HOME
  • O NAS
  • PRZEPISY
    • Obiady
    • Ciasta
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Desery
    • Kolacja
    • Przekąski
    • Dressingi
    • Zupy
    • Inne
    • Podróże
  • PODROZE
  • WSPÓLPRACA
  • KONTAKT
  • Home
  • Blog
  • Dip
  • Sos pomidorowy
 
Sos pomidorowy
0
Monika i Wiola
Tuesday, 12 January 2021 / Published in Dip, Sosy

Sos pomidorowy

Podstawowy sos pomidorowy. Nadaje się do podawania na ciepło jak i na zimno jako dip. Doskonale łączy się potrawami.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka płaska mąki.

 

Metoda

  1. Rozgnieciony czosnek z ziołami prowansalskimi lekko podsmaż na oliwie.
  2. Ważne jest, aby wydobyć aromat ale nie przypalić czosnku.
  3. Następnie dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij je, jeśli jest taka konieczność.
  4. Po kilku minutach dodaj passatę.
  5. Dopraw miodem, pieprzem i solą.
  6. Gotujemy do 10 do 15 minut.
  7. Przecieramy sos przez drobne sito.
  8. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Trzepaczką intensywnie mieszamy.
  9. Wlewamy sos do garnka, jednocześnie mieszając .
  10. Jeśli sos jest zbyt gęsty , dodaj odrobinę wody oraz dopraw do smaku.
print
Oznaczone w: dip, pomidory, sos, zioła, zioła prowansalskie

What you can read next

pasta do smarowania
Pasta z suszonych pomidorów i ricotty
do obiadu
Pieczona młoda kapusta z sosem tahini i musztardy
jajka w koszulce
Jajka w koszulkach z sosem śmietanowo-truflowym

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ostatnio dodane przepisy

  • ziemniaki , parmezan , mozzarella , ser, przekąska

    Chrupiące kulki ziemniaczane z mozzarellą i sosem Sriracha Mayo

    Jeśli szukasz przekąski, która jednocześnie zac...
  • Gnocchi z pieprzem i parmezanem.

    Pyszne domowe gnocchi , delikatne , kremowe lek...
  • Chleb

    Chleb z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorkami

    Świeży pieczony chleb, tak naprawdę potrzebujem...
  • obiad, dodatek, kluski

    Kluski śląskie

    Klasyczne , niezmiennie pyszne zawsze wychodzą ...
  • ciasto , deser , brownie

    Bananowe Brownie

    Przepyszne brownie bez glutenu. Zdrowy i pyszny...

Recent Comments

  • Monika i Wiola on Tofu z Chutney z Dyni
  • Mariola on Tofu z Chutney z Dyni
  • naleśniki on Naleśniki z serkiem śmietankowym Almette
  • Monika i Wiola on Tajska zupa z krewetkami
  • Gosia on Tajska zupa z krewetkami

Archiwum

  • November 2025
  • February 2024
  • January 2024
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • July 2022
  • April 2022
  • February 2022
  • July 2021
  • April 2021
  • March 2021
  • February 2021
  • January 2021
  • December 2020
  • November 2020
  • October 2020
  • August 2020
  • July 2020
  • June 2020
  • May 2020
  • April 2020
  • March 2020
  • January 2020
  • November 2019
  • September 2019
  • June 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • March 2019
  • February 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018

Kategorie

  • BBQ
  • Bułeczki
  • Chleby
  • Ciasta
  • Ciasta bezglutenowe
  • Ciasteczka
  • Dania bezglutenowe
  • Desery
  • Dip
  • Dressingi
  • Grill
  • Inne
  • Kolacja
  • Kuchnia indyjska
  • Nowości
  • Obiady
  • Pączki
  • Pasta do smarowania
  • Podróże
  • Porady
  • Przekąski
  • Przystawki
  • Ryba
  • Sałatki
  • Smoothie
  • Śniadania
  • Sosy
  • Święta Bożego Narodzenia
  • Święta wielkanocne
  • Torty
  • Uncategorized
  • wegetariańskie
  • Zupy

MENU

  • HOME
  • O NAS
  • PRZEPISY
  • PODROZE
  • WSPÓLPRACA
  • KONTAKT

PROSIMY O OPINIE

Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Twitter

FOLLOW US

  • Pinterest
  • Instagram
© 2018 Kulinarnetoiowo.pl| All rights reserved. Web Design - Expose Design
TOP