Sos jest wyśmienity, aksamitny, puszysty, gęsty o aromatycznym smaku i nutą oliwy truflowej. Nadaje się do jajek, mięs a także ryb…
Składniki:
- 50 g prawdziwego masła
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
- 2 płaskie łyżeczki oliwy truflowej
Wykonanie:
- masło rozpuszczamy w rondelku
- w kubeczku lekko ubijamy żółtka rózgą kuchenną albo widelcem z dodatkiem soku z cytryny, pieprzem i solą
- gdy masło się rozpuści wlewamy powoli śmietanę, cały czas energicznie mieszając, a następnie to samo robimy z żółtkami ( powoli wlewamy cały czas mieszając ). Na koniec jak wszystko ładnie się połączy i zacznie gęstnieć dolać oliwy truflowej i wymieszać…. smacznego..