Szakszuka to nic innego jak jajka gotowane w pomidorach i innych warzywach. Opcja na pyszne inne śniadanie lub kolację. Przyprawy i sposób pieczenia jajka dają bardzo aromatyczny i zupełnie inny smak, zupełnie wyjątkowy… Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Można modyfikować i dodawać różne rodzaje serów nawet niebieskie. Różne inne warzywa, wszystko co macie w lodówce będzie dobre…
Składniki:
- 1 pętko kiełabsy ( naszej ulubionej, dobrej gatunkowo )
- 2 małe szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 kolory papryki po ćwiartce albo poprostu 1 cała
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka pomidorów krojonych
- kukurydza z puszki ( kilka łyżek do posypania ) lub świeża
- 3 jajka
- świeża bazylia do dekoracji
- oregano
- tymianek
- kminek
- ostra papryka
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodać cebulkę pokrojoną w piórka. Po chwili dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i pomidory. Dodać pomidory z puszki i wszystkie przyprawy oraz cukier. Dusić pod przykryciem kilka minut a jak warzywa będą już miękkie zrobić wgłębienia, miejsce na wbicie jajek
- wbić jajka i przykryć przykrywką, a można też wstawić patelnię do piekarnika pod grilla, żeby jajka się ścięły
- na koniec posypujemy kukurydzą i bazylią… smacznego