Kurczak w zielonym curry to bardzo popularne danie kuchni tajskiej. Soczysty kurczak, któremu ostrości dodaje pasta curry, a przełamuje ją słodycz mleka kokosowego. Z dodatkiem warzyw i ryżu tworzy bardzo dobre połączenie… Proporcje w tym przepisie podane są dla 4 osób..
Składniki:
- 4-5 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżeczki pasty zielone curry
- 1 papryczka chili
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 szalotki
- 1 cm startego świeżego imbiru
- sok z połowy limonki
- 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2-3 marchewki
- około 150 g groszku cukrowego
- około 150 g zielonej fasolki
- około 150 g malutkiej kukurydzy
- 4 sztuki papadam ( można pominąć )
Przygotowanie:
- Piersi kroimy w paseczki, szalotki w piórka, czosnek i chili w drobniutką kosteczkę, imbir ścieramy na drobnej tartce
- Marchewkę kroimy w słupki, groszek, fasolkę i kukurydzę pod skosem na pół. Gotujemy je, al dente w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki soli. Odstawiamy.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy najpierw szalotkę, po chwili czosnek, chili, imbir i na końcu pastę curry. Chwilę podsmażamy i wrzucamy kurczaka. Jak kurczak będzie gotowy wlewamy mleko kokosowe, bulion, a pod sam koniec dodajemy sok z limonki.
- Jak danie jest już gotowe, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa.
- Podajemy z ryżem, do którego gotowania proponuję dorzucić pół limonki, ma wtedy zupełnie inny smak…
- Jako dodatek możemy dodać papadamy, można je kupić już gotowe lub do zrobienia w mikrofalówce, dodają daniu dodatkowej chrupkości jak i fajnego wyglądu… smacznego..