Ten zielony chleb szpinakowy ożywi każdy stół.
Pyszny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba.
Składniki ( 2 kreskówki)
- 200 g świeżego szpinaku
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 g mąki
- Ziarna do posypania takie jak lubisz
Metoda
- Szpinak, mleko, ocet, cukier, sól w pojemniku zblendować na gładką papkę.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
- Mieszamy, aż do połączenia się składników.
- Do przygotowanych wcześniej blaszek wlewamy masę, równo rozdzielając pomiędzy.
- Nacinamy głęboko wzdłuż ostrym nożem i posypujemy ziarnami.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez około 35 minut.
- Przed wyjęciem sprawdzamy do suchego patyczka i studzimy na kratce.