Botwina, to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Można z niej przyrządzić zupy, sałatki, a także użyć do dań duszonych. Robimy z niej także, chłodniki i barszcze… jest zdrowa, zawiera mnóstwo witamin, wygląda pięknie i jest przepyszna…
Składniki:
- pęczek botwinki z buraczkami około 800g
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 4 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- koper do posypania
Przygotowanie:
- Myjemy dokładnie liście i łodygi botwinki, a buraczki obieramy.
- Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tartce o dużych oczkach.
- Liście i łodygi kroimy w drobne paski, a buraczki w kostkę.
- Zagotowujemy bulion i dodajemy jako pierwsze, marchewkę, pietruszkę i buraki.
- Po kilku minutach, jak buraczki już będą prawie miękkie ( al dente ), dodajemy liście i łodygi buraka. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
- Przed podanie posypujemy koperkiem… smacznego..