Podstawowy przepis na bezę którą można zastosować na wiele sposobów . Możemy zrobić indywidualne gniazdka bezowe lub zrobić jedna dużą podstawę . Można również zastosować jako jeden z elementów w ciastach .Wydaje się prosta i banalna a jak wiele razy nie wyszła tak jak powinna 🙂 Wystarczy przestrzegać kilku zasad i będziemy mogli cieszyć się idealną bezą za każdym razem.
150g Białek z jajka
300g Cukru drobnego
Metoda :
1. Przygotuj produkty do masy bezowej w odpowiednich proporcjach
2. Ubijamy białka dodając szczyptą cukru na wysokich obrotach aż piana zacznie gęstnieć i robić się sztywna .
3. Wtedy zaczynamy powoli dosypywać cukier łyżka po łyżce aż dodamy całą porcję .
Bardzo istotne jest aby to robić stopniowo .
4. Ubijamy do momentu aż piana będzie bardzo sztywna .
5. Umieszczamy masę bezową w rękawie cukierniczym i możemy użyć wedle potrzeby.
6. Bezę umieszczamy w piekarniku o temperaturze 100-110C do czasu aż będzie twarda .
Wyższa temperatura spowoduje ,ze beza nie będzie idealnie biała .
7. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia