Przepyszne ciasteczka z nutą cynamonu, nie tylko na święta.
Składniki (70 do 80 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Lukier
- 2 białka
- 2 ½ szklanki przesianego cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- barwnik
Metoda
- Ucieramy w dłoniach mąkę, soda, cynamon,cukier I masło. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji tak zwanego piasku.
- Dodajemy jajka I miód. Zagniatamy tak, aby produkty się połączyły.
- Jak uzyskamy jednolitą masę. Zawijamy szczelnie I dajemy do lodówki, na co najmniej 2 godziny.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki kilka minut przed rozpoczęciem robienia ciastek.
- Dzielimy ciasto na 4. Bierzemy jedną część należy rozwałkować ją na cienki placek około 5 mm.
- Foremką wyciskamy ciasteczka.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 10 do 15 minut. W zależności od wielkości ciastek.
- Po ostudzeniu ciasteczka można udekorować lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
- Aby zrobić lukier: do miseczki wkładamy wszystkie składniki I dokładnie mieszamy, aż produkty się połączą.