Kruche i delikatne faworki. Tłusty czwartek już tuż tuż. Sprawdzony przepis który cię nie zawiedzie. Z porcji ciasta wychodzi około 40 faworków.
- 250 g mąki
- 20 g masła
- 3 żółtka
- 1/4 kubka śmietany
- Kieliszek wódki
- Szczypta soli
- aromat waniliowy
- Cukier puder i cynamon do obsypania
- Olej do smażenia
Składniki
Metoda
- Posiekaj masło z mąką .
- Dodaj żółtka , sól, śmietany tyle aby aby uzyskać ciasto lekko twarde ( podobne do ciasta na makaron)
- Ciasto zagniatamy i następnie wyrabiamy wałkiem aż do powstawania pęcherzyki powietrza.
- Przykryj ciasto ściereczką na około godziny.
- Po upływie czasu rozwałkuj je cienko, podsypując mąką.
- Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 8 do 10 cm. W środku nacinamy wzdłuż paska i przekładamy jeden koniec paska. Powstanie wówczas węzeł. Mi wyszło około 40 faworków.
- Rozgrzej na głębokiej patelni olej i smaż faworki na złoty kolor po obu stronach. Wyciągaj ja na papierowy ręcznik, tak aby osuszyć z oleju,
- Posyp cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
- Najlepsze są zaraz po usmażeniu, smacznego;-)