Jest to zupa pełna aromatów. Bardzo syta, ale orzeźwiająca. Kompozycja przypraw daje niepowtarzalny smak. Kuchnia indyjska jest kolorowa i bardzo nietuzinkowa.
Składniki (4 porcje)
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula, poszatkowana
- 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 mieszanki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 mała papryczka chili
- 1 puszka pomidorów
- 1 kubek łuskanego grochu
- ½ limonki, sok
- 500 ml wywaru warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- Kilka listków mięty, poszatkowane
Metoda
- Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Przed użyciem odlewamy wodę.
- Zalewamy groch bulionem i gotujemy około 15 minut, aż będzie miękki.
- Do innego garnka wlewamy oliwę, następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilkę na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy kminek, kurkumę, curry i chili tak, aby uwolnić aromaty z przypraw. Następnym etapem jest dolanie pomidorów i przecieru pomidorowego. Gotujemy 3 do 4 minut.
- Kiedy groch jest już miękki, dolewamy przesmażone pomidory z przyprawami do bulionu. Gotujemy do 10 minut na małym ogniu. Chodzi tu o połączenie składników i smaków.
- Doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy zupa jest gotowa, przed podaniem dodajemy świeżą kolendrę.
- Doskonałym dodatkiem do tej zupy jest jogurt wymieszany z poszatkowaną świeżą miętą , doprawiamy pieprzem i solą.
- Gotową zupę wlewamy do miseczek i na wierzchu kładziemy łyżką jogurt i posypujemy kolendrą.