Wilgotne, puszyste i maślane mufinki. Wykończone kremem z mascarpone. Są tak pyszne, że znikają, zanim zdążysz nacieszyć oko. Czerwony kolor dodaje im szyku.
Składniki (12 mufinek )
- 160 g mąki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 200 g cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 2 jajka (żółtko i białko oddzielić)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki białego octu
- 120 ml oleju
- 120 ml maślanki
- 2 łyżki czerwony barwnik spożywczy (najlepiej żel )
Krem
- 200 g mascarpone serek
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego.
Metoda
- Nagrzewamy piekarnik do 170 C i przygotowujemy foremki na mufinki.
- Mikserem ubij na sztywno białka i odstaw.
- Do miski przesiej obie mąki z sodą, kakao i solą, ponownie odstaw.
- Jeśli masz, to użyj ręczny mikser. W wysokim naczyniu utrzyj masło, aż będzie puszyste i dodawaj powoli cukier, wciąż ucierając na wysokich obrotach.
- Następnie powoli dodawaj olej, następnie dodaj żółtka, Wanilia, ocet, barwnik. Miksując upewnij się, że czerwień jest wystarczająco intensywna. Jeśli o taki kolor ci chdziło dodaj maślankę. Następnie dosyp mieszankę mąk. Zmiksuj tak aby produkty się połączyły.
- Delikatnie dodaj ubite białka do mieszanki .Wymieszaj ręcznie .
- Przygotowane foremki napełnij mieszanką w porcjach 1/2 lub 2/3 do pełnej .
- Pieczemy 20 do 30 minut , zależne jest to od wielkości mufinek.
- Aby przygotować krem, na wysokich obrotach miksujemy serek i śmietankę z dodatkiem cukru i wanilii. Ubijamy do momentu ,aż otrzymamy sztywna konsystencję . Używając rękawa cukierniczego z preferowaną końcówka , nakładamy krem na ostudzone mufinki.