Delikatne, pyszne, omleciki biszkoptowe z kremem mascarpone i świeżymi owocami. Letni deserek bardzo łatwy do zrobienia.
Składniki na biszkopt 8 sztuk
- 3 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Aromat wanilii
Składniki na krem
- 125 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru, ale to już wedle smaku
- ½ laski wanilii lub aromatu
- Owoce do dekoracji oraz cukier puder do oprószenia
Metoda
- Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okręgi około 10 cm.
- Do zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodając szczypę soli. Kiedy białka są już prawie ubite, zaczynamy dosypywać powoli cukier.
- Po dodaniu całego cukru białka powinny być sztywne i gęste. Dodajemy żółtka i wanilię, miksujemy jeszcze chwilkę.
- Przesianą mąkę przez sitko dodajemy stopniowo i mieszamy szpatułką.
- Łyżką wykładamy na blachę (dwie łyżki) ciasto i delikatnie rozsmarowywujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 6 minut. Omleciki powinny być lekko zarumienione, jak się spieką, to będą się kruszyły i pękały.
- Upieczone omleciki, delikatnie odrywamy od papieru i jeszcze ciepłe zginamy w pół. Przykrywamy ściereczką, aby zachowały kształt i nie wyschły.
- Do zrobienia masy, do wysokiego pojemnika wlewamy śmietankę i zaczynamy ją ubijać mikserem. Kiedy śmietanka zaczyna być już gęsta, dodajemy cukier oraz powoli serek mascarpone ciągle miksując. Masa jest gotowa, kiedy jest ubita na sztywno.
- Przy użyciu rękawa cukierniczego, nadziewamy zimne już biszkopciki. Dekorujemy owocami i obsypujemy cukrem pudrem. Deser gotowy do podania.