Mięsne kulki na parze lubia wszyscy mali oraz ci duzi . Delikatne , puszyste , pyszne …
Składniki
Kulki mięsne
- 500g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/4 kubka mleka
- pieprz , sól , papryka słodka wędzona ,bazylia do dekoracji
Sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów rozdrobnionych
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki miodu
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- pieprz , sól
Metoda
- Cebulę poszatkować , zeszklić na rozgrzanej oliwie . Mięso mieszamy z bułką tartą ( bułkę tartą wcześniej zalewamy mlekiem po odciśnięciu dodajemy do mięsa) przyprawami i jajkiem .
- Wyrabiamy mięso kilka minut aż wszystko sie połączy. Formujemy okrągłe pulpeciki , gotujemy na parze ok 25 do 30 minut .
- Sos pomidorowy 🙂 Posiekany czosnek i zioła podsmażamy na rozgrzanej oliwie . Dodajemy pomidory z puszki i miód, doprawiamy pieprzem i solą .Gotujemy na wolnym ogniu aż sie lekko zredukuje .Podajemy razem z pulpetami . Doskonale smakuje z ryżem lub makaronem .