Jest to doskonałe danie na letnie dni , podawane na ciepło bądź zimno nie traci na smaku . Bogate w białko . Zwykle tarte łączę z sałatką aby zachować lekkość dania . Dziś przedstawię połączenie wędzonego łososia i brokuł , pasuje idealnie 🙂
Składniki :
-
3 jajka
-
200ml mleka
-
200ml śmietany kremówki
-
100 g startego żółtego sera
-
100 g brokuł
-
100 g wędzonego łososia
-
świeży koperek
-
pieprz , sól , pieprz cayenne
Kruche ciasto
Składniki
-
200g mąki
-
szczypta soli
-
100g margaryny
-
2/ 3 łyżki wody
Metoda
-
Przesiewamy mąkę i sól przez sito.
-
Kroimy margarynę w kostkę . Następnie palcami rozdrabniamy w mące tak aby uzyskać strukturę piasku .
-
W uzyskanej mieszance zrób dołek i wlej tam wodę .
-
Zacznij wyrabiać ciasto do uzyskani jednolitej masy , ciasto powinno odpocząć za nim będziemy je używać około 30 minut w lodówce .
-
Cienką warstwę ciasta wykładamy na blaszkę do pieczenia tart .
***
-
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko , jajka , śmietanę . Bardzo intensywnie ubijamy trzepaczką kilka minut . Doprawiamy do smaku .
-
Do przygotowanej blaszki układamy brokuły , łososia , koperek , posypujemy startym serem i zalewamy mieszanką mleka ,śmietany ,jajek .
-
Pieczemy około 45 minut w nagrzanym piekarniku o temperaturze 160C.