Bananowe mufinki, to jest świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Są wilgotne, miękkie rozpływające się w ustach. Intensywny smak bananów przełamany nutą cynamonu i orzechów.
Składniki (na 12 mufinek)
- 2 jajka
- 120 g masła niesolonego
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 150 g brązowego
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 banany
- 1/2 laski wanilii lub aromat
- rozdrobnione orzechy do posypania
Metoda
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. W osobnym pojemniku rozgnieć bardzo drobno banany i dodaj do mieszanki.
2. Następnie dodaj jogurt, wanilię, 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć łyżki bądź miksera.
3. Przesiej mąkę z sodą do pieczenia. Dodając, delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Do przygotowanych wcześniej papierków do mufinek wlej 3/4 ciasta do każdej.
5. Nagrzej piekarnik do 170 C.
6. Posyp mufinki rozdrobnionymi orzechami.
7. Pieczemy od 30 do 35 minut, sprawdzamy patyczkiem przed wyjęciem. Jeśli patyczek jest suchy po wyjęciu, mufinki są gotowe.
8. Po wyjęciu zostawiamy na minimum 15 minut do ostygnięcia .