Podstawowy przepis na pyszne beziki. Bezy są proste w przygotowaniu, cała sztuka polega w ich pieczeniu czyli suszeniu. Jeśli chcesz mieć bardziej suche w środku, należy piec je w niższej temperaturze, jeśli bezy mają być klejące w środku pieczemy je krócej i w wyższej temperaturze…
Składniki:
- 4 białka średniej wielkości ( razem około 120-130 g )
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, uważać żeby nie przebić. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce. Na koniec dolać sok z cytryny
- przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z końcówką ” gwiazdka”
- wyciskać niewielkie beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( bezy jeszcze urosną podczas pieczenia )
- wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110 st z termoobiegiem, na około 60-90 minut, w zależności jakie bezy chcemy otrzymać
- po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia… smacznego..