Domowy makaron nie ma sobie równych . Jak raz spróbujesz nie będziesz chcieć kupnego . Choć jego zrobienie ,wymaga cierpliwości i czasu , wato podjąć się zadania . Które wbrew pozorom nie jest trudne .
Skladniki ( na 600 g ciasto )
-
400g mąki 00 ( plus extra do podsypywania )
-
1 łyżeczka soli
-
4 jajka , temp pokojowa
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Metoda
-
Przesiewammy mąkę z solą , robimy ręką dołek w mące .
-
Wbijamy jajka do naczynia i dodajemy oliwe .
-
Wlej jajka do dołka w mące , palcami powoli zacznij rozgniatać żótka i zacznij mieszać z mąką .
-
Po połączeniu wszystkich składników , zaczynamy wyrabiać ciasto ok 8 minut . Podsypujemy dodatkową mąką , ale trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością . Wyrabiamy ciasto tak długo , aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto ( dodaj odrobine gorącej wody jeśli czyjesz , że potrzrebne jest do wyrobienia ciasta )
-
Wyrobione ciasto zawinięte w folię odstawiamy i chłodzimy godzinę . Po tym czasie nadaje się idealnie do robienia domowego makaronu .
-
Wałkowanie w maszynce rozpoczynamy od najgrubszego poziomu i zwiększamy o jedno przed każdym następnym wałkowaniem . Wykonujemy minimum 6 nawet do 10 powtórzeń .
-
Rozwałkowane ciasto obsypujemy mąką i odwracamy , zanim ponownie będziemy je wałkować . I tak powtarzmy proces . W końcowym etapie wybieramy rodzaj makaromu jaki chcemy otrzymać i urzywamy w tym celu odpowiedniej końcówki . Jeśli nie mamy końcówek , wtedy obsuszone ciasto zwijamy w lużny rulon i kroimy na plasterki . Rozrzucamy je , by się nie sklejały lub wieszamy na stojaku do suszenia makaronu . Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty .