W związku z jestem pracującą mamą i zakres obowiązków nie ma granic , uwielbiam proste ale sprawdzone przepisy . Ten należy do jednych z nich prosty , pyszny taki jak lubię 😉 Dzieci je uwielbiają . UWAGA !!!zwykle znikają zanim zdążysz usmażyć ostatni :-))))
Składniki
-500g mąki przesianej
-375 ml mleka
-50g drożdży
-3 łyżki cukru
-3 banany
-łyżka cukru pudru z dodatkiem cynamonu
Metoda
1. 125ml mleka lekko podgrzewamy , dodajemy drożdże i szczypta cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 do 30 minut .
2. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę , cukier , zacier drożdżowy , mleko . Łączymy wszystko mixerem . Ponownie odstawiamy na 15 minut .
3. Banany kroimy na grubsze plastry .
4. Gdy ciasto powiększy swoja objętość znaczy , ze jest gotowe do smażenia . Na rozgrzaną patelnie kładziemy i formatujemy placuszki , układamy banany na wierzchu .Smażymy z obu stron na złoty kolor .
5. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu