Pyszna tarta, chrupiąca z zewnątrz, delikatna w środku. Prosta w wykonaniu o rustykalnym charakterze. Stworzona do podzielenia się z najbliższymi.
Składniki ( 4 tarty) :
- 375 g ciasta francuskiego ( gotowy produkt)
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
- 60 g posiekanych pistacji
- 2 łyżki miodu
- Kilka kropel aromatu migdałowego
- ½ laski wanili
- 2 jajka
- 4 połówki brzoskwiń z puszki (można też użyć świeżych)
Metoda :
- Zaczynamy od zrobienia nadzienia. Mikserem ubijamy masło na puszystą masę. Powoli dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie dosypujemy pistacje, migdały, aromat i nasiona z laski wanili. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy żółtka i mód, ponownie ubijamy mikserem, aż do połączenia się produktów.
- Foremki do tart o średnicy 6 cm smarujemy masłem. Rozwijamy gotowe ciasto francuskie i wyciskamy 8 okręgów o średnicy 6,5 cm.
- Wykładamy foremki ciastem, delikatnie rozprowadzając palcami po bokach. Spód wypełniamy nadzieniem. Układamy pokrojone brzoskwinie. Następnie drugim okręgiem przykrywamy tartę. Robimy małe nacięcia, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy około 30 minut.
- Podajemy lekko oprószone cukrem pudrem. Przepyszne są na ciepło, podawane z lodem.