Mini pączki z nadzieniem jabłkowym
Pyszne mini pączki z nadzieniem jabłkowym, można śmiało je nazwać śnieżkami .
Składniki ( na 30 sztuk)
-
300 g mąki (troszkę więcej do podsypania)
-
4 łyżki drobnego cukru
-
150 ml mleka
-
50 g roztopionego masła
-
1 jajko
-
10 g drożdży
-
1 litr oleju do smażenia
-
100 ml wódki
Nadzienie
-
3 jabłka
-
1 łyżka masła
-
3 łyżki cukru
-
1/4 łyżeczki cynamonu
Metoda
-
-
Letnie mleko, szczyptę cukru wymieszaj z drożdżami , tak aby powstała jednolita masa . Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
-
W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj jajko, masło i masę z drożdży.
Wymieszaj do połączenia ręcznie lub mikserem . Odstaw w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
-
Kiedy ciasto już urośnie (podwoi swoją objętość) dodaj wódki. Zagnieć a następnie rozwałkuj na grubość centymetra. Małą okrągłą foremką wytnij krążki i pozostaw na tacy do ponownego wyrośnięcia .
-
Nadzienie : Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. W garnku umieszczamy jabłka , cukier, cynamon i masło. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy jabłka staną się już miękkie zblenduj je na konsystencję musu. Używając butelki i długą wąską końcówką lub rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania wprowadzisz jabłka do pączków.
-
W garnku lub wysokiej patelni wlej olej. Na nagrzany olej wrzucamy mini pączki .Smażymy pączki po obu stronach po około 1 minucie ( do uzyskania złotego koloru).
-
Nadziewamy gorące pączki musem jabłkowym.
-
Posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
-