Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Wednesday, 22 April 2020
by Monika i Wiola
Pasta jajeczna z tuńczykiem i dodatkami.. Pełna smaku, aromatu, zdrowa i prosta w przygotowaniu… dobra na śniadanie, kolację czy nawet podana na grzankach, będzie świetnie nadawać się na każdą imprezę.. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1-2 papryczki chili 6 jajek ugotowanych na twardo garść świeżego kopru 2 nieduże ogórki
- Opublikowane w Kolacja, Pasta do smarowania, Przekąski, Przystawki, Śniadania
Chleb ziołowy na maślance
Wednesday, 22 April 2020
by Monika i Wiola
Chlebek jest bardzo prosty, szybki do zrobienia ponieważ nie zawiera drożdży i nie potrzebuje wyrastania. Robi się go z dodatkiem sody, suszonych ziół i maślanki. Chlebek jest świeży przez kilka dni i bardzo aromatyczny, wilgotny i przede wszystkim zdrowy… Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g mąki pełoziarnistej razowej 50 g płatków owsianych 1
- Opublikowane w Chleby
Śledź po cygańsku
Tuesday, 21 April 2020
by Monika i Wiola
Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie. Idealny na każdą okazję, zawsze się sprawdza. Składniki 4 filety śledziowe 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 duże ogórki konserwowe 2 cebule czerwone 1 łyżeczka papryki wędzonej ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka cukru 100 ml oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe
- Opublikowane w Inne, Przekąski, Przystawki
Dlaczego potrzebujesz moździerz w kuchni.
Tuesday, 21 April 2020
by Monika i Wiola
Niemielone przyprawy mają nieograniczoną trwałość, jednak po zmieleniu lub utarciu łatwo tracą swoje właściwości. Olejki eteryczne, odpowiadające za aromat, wydzielają się intensywnie podczas ucierania i szybko ulatują. Dlatego, każdy miłośnik przypraw powinien sprawić sobie moździerz. Doskonały do miażdżenia ziaren pieprzu, ząbków czosnku oraz do tworzenia egzotycznych mieszanek takich jak np. curry. Kompozycja ta składa się
- Opublikowane w Porady
Sos czosnkowy
Tuesday, 21 April 2020
by Monika i Wiola
Sos czosnkowy nadaje się do dań mięsnych, sałatek, frytek, grilla czy nawet pizzy. Domowy, szybki w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowy… Składniki: 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 2-3 ząbki czosnku sól czosnkowa pieprz biały zioła prowansalskie Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę ( ile ząbków zależy czy lubicie bardziej
Indyjska zupa Dahi z łuskanym grochem
Tuesday, 21 April 2020
by Monika i Wiola
Jest to zupa pełna aromatów. Bardzo syta, ale orzeźwiająca. Kompozycja przypraw daje niepowtarzalny smak. Kuchnia indyjska jest kolorowa i bardzo nietuzinkowa. Składniki (4 porcje) 4 łyżki oliwy 1 cebula, poszatkowana 3 ząbki czosnku, rozdrobnione 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 mieszanki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 mała papryczka chili 1 puszka
- Opublikowane w Inne, Kuchnia indyjska, Nowości, Obiady, Zupy
Owsianka idealna
Tuesday, 21 April 2020
by Monika i Wiola
Owsianka doskonała na początek dnia, idealna z dodatkiem owoców. Daje mnóstwo energii i ma działanie oczyszczające, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, poprawia trawienie. Czy można więcej wymagać od śniadania? Składniki (2 porcje) 70 g płatków owsianych 200 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki miodu Szczypta cynamonu Świeże owoce Metoda Płatki zalewamy w
Jajka w koszulkach z sosem śmietanowo-truflowym
Tuesday, 21 April 2020
by Monika i Wiola
Poezja smaku… delikatny, wyrazisty smak sosu, aksamitna konsystencja i nuta oliwy truflowej. Do tego rozpływające się jajka i pyszna sałatka z szynką parmeńską… obłędnie pyszne… Składniki dla 4 osób : Sos : 50 g prawdziwego masła 250 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny 2 żółtka sól pieprz 2 płaskie łyżeczki oliwy truflowej
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Monday, 20 April 2020
by Monika i Wiola
Racuszki albo po prostu placuszki są bardzo pulchne i soczyste od jabłek.. Robi się je dłużej niż tradycyjne zwykłe placki przez dodatek drożdży, ale naprawdę warto trochę poczekać. Same przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt zachwyci każdego… Z przepisu wychodzi około 30 racuszków, naprawdę są warte czekania …. Składniki na rozczyn: 40
Szakszuka
Saturday, 18 April 2020
by Monika i Wiola
Szakszuka to nic innego jak jajka gotowane w pomidorach i innych warzywach. Opcja na pyszne inne śniadanie lub kolację. Przyprawy i sposób pieczenia jajka dają bardzo aromatyczny i zupełnie inny smak, zupełnie wyjątkowy… Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Można modyfikować i dodawać różne rodzaje serów nawet niebieskie. Różne inne warzywa,
Pampuchy, czyli kluski na parze z sosem malinowym
Thursday, 16 April 2020
by Monika i Wiola
Kluski na parze pamiętam z dzieciństwa. Uwielbiam na słodko i z owocami. Są pyszne, lekkie, najlepsze na ciepło. Z owocami, czy z masłem, z sosem czy śmietaną. Smakują rewelacyjnie i każdy znajdzie dla siebie idealną wersję. Z tej porcji wyjdzie około 15 do 20 sztuk. W zależności od wielkości uformowanych klusek. Ja lubię średnie od 40
Sos tatarski
Monday, 13 April 2020
by Monika i Wiola
Sos tatarski pasuje nie tylko do jajek, ale również do wędlin, mięs, pasztetów a także ryb… Jest wiele różnych przepisów, każdy jest dobry.. ale dzisiaj prezentuję Wam najlepszy…. Składniki: 1 szklanka majonezu 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 6-7 grzybków marynowanych w occie 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony
- Opublikowane w Dip, Przekąski, Przystawki, Sosy, Święta wielkanocne
Mazurek karmelowy z batonikami Crunchie
Friday, 10 April 2020
by Monika i Wiola
Mazurek… zazwyczaj piecze się na święta wielkanocne, ale ten polecamy nie tylko na święta. Jest dla miłośników słodkości a przede wszystkim karmelu, czekolady i Baileysa…. Składniki na spód : 280 g mąki pszennej 2 żółtka 80 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 łyżka kwaśniej śmietany szczypta soli Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i
- Opublikowane w Ciasta
Sałatka z wędzonym łososiem i burakiem
Wednesday, 08 April 2020
by Monika i Wiola
Sałatka jest bardzo zdrowa i pięknie wygląda, dobra na każdą okazję… Składniki : mieszanka sałat 100-150 g wędzonego łososia 1 ugotowany burak 1/2 sera feta 1/2 czerwonej cebuli pestki słonecznika sos sałatkowy ( dressing ) Przygotowanie: czerwoną cebulę kroimy w piórka, pestki słonecznika podsmażamy na suchej patelni, buraka kroimy w kostkę do miski, w
- Opublikowane w Przekąski, Przystawki, Sałatki, Święta wielkanocne
Sałatka rukola z granatem i serkiem feta
Tuesday, 07 April 2020
by Monika i Wiola
Lekka sałatka doskonała jako zdrowy posiłek podczas dnia. Składniki 2 garści rukoli ½ ogórka szklarniowego 1 granat 10g sera feta 1 czerwona cebula Garść czarnych oliwek Sos 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Metoda Rukole płuczemy w wodzie i osuszamy. Ogórek myjemy i szatkujemy w cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę obieramy i
- Opublikowane w Nowości, Sałatki, Uncategorized
Zupa łososiowa
Tuesday, 07 April 2020
by Monika i Wiola
Jeśli lubisz łososia, ale nie masz pomysłu,myślę, że ta zupa ci posmakuje. Niebanalna w smaku, apetycznie wygląda. Składniki 200g łososia 2 marchewki 2 ziemniaki 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 papryczka chili 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka magii ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka curry ½
Roladki z kurczaka gotowane w folii spożywczej
Monday, 06 April 2020
by Monika i Wiola
Pomysł na pierś z kurczaka trochę inaczej… Zdrowo, pysznie i wyjątkowo. Roladki są ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Dzięki temu, że gotujemy je w folii spożywczej są bardzo wilgotne w środku, aromatyczne i zdrowe… Porcja spokojnie wystarczy dla 4 osób, można podać z ziemniakami, ryżem i surówką… Składniki : 4 piersi z
- Opublikowane w Kolacja, Obiady, Święta wielkanocne
Ciastka z owocami i masą budyniową
Sunday, 05 April 2020
by Monika i Wiola
Jak dla mnie ciastka , te mogą się stać symbolem wiosny . Świeże owoce plus masa budyniowa , zawsze pasują idealnie . Zaletą tych ciastek jest to , że spody możesz upiec sobie zawsze wcześniej i trzymać kilka dni w zamkniętym szczelnie pudełku. Zrobienie masy zajmuje chwilkę a wykończenie deseru to juz sama przyjemność. Deser
- Opublikowane w Ciasta, Ciasteczka, Desery, Nowości, Uncategorized
Pasta z ciecierzycy i buraczków
Sunday, 05 April 2020
by Monika i Wiola
Pasta z ciecierzycy doskonała jako przekąska z krakersem bądź dip do warzyw . Bardzo łatwa w przyrządzeniu , w połączeniu z buraczkami daje świetny smak . Składniki • 2/3 puszka ciecierzycy • ½ limonki , sok • 2 łyżki tahini • 50 ml oliwy z oliwek • 1 duży ugotowany burak • 2 ząbki czosnku
- Opublikowane w Dip, Inne, Nowości, Pasta do smarowania, Przekąski, Przystawki
Tort z mascarpone
Thursday, 02 April 2020
by Monika i Wiola
Torcik powstał z okazji 10 urodzin mojego syna. Dekoracja to logo słynnego Tik Tok, za którym teraz szaleją wszystkie dzieci. Ciasteczka i owoce dopełniają smaku jak i dekoracji… Tort jest z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną i zierankami wanili, nasączony wodą z cytryną i przełożony dodatkowo dżemem porzeczkowym. Prosty w wykonaniu i bardzo
- Opublikowane w Torty