Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.
Gulasz z jagnięciny po irlandzku tradycyjny ,, Irish Stew”
Wednesday, 11 July 2018
by Monika i Wiola
Tradycyjne danie kuchni irlandzkiej , jest to rodzaj gulaszu ale bardzo delikatny .Wersja nieco inna od tej co znamy z polskiej kuchni .Jagnięcina wolno gotowana z warzywami w delikatnym rosołku. Co kraj to obyczaj , dziś uchylę wam odrobinę irlandzkiej tradycji . Składniki 800g jagnięcina pokrojona na 5cm kostki 1 duża cebula 4 palki selera
- Opublikowane w Obiady
Kurczak z szynką i serem z pieczonymi warzywami
Friday, 06 July 2018
by Monika i Wiola
Składniki 4 piersi z kurczaka 4 plasterki szynki 4 plasterki sera panierka ( mąka , jajko , bułka tarta ) 1kg ziemniaków małych 3 marchewki 2 cebule 1 cukinia 200 g pomidorków koktajlowych 100 g młoda kukurydza 1 .Pierś z kurczaka rozklepujemy tłuczkiem , umieszczamy plasterek szynki i plasterek sera żółtego i dosyć ciasno zawijamy
- Opublikowane w Obiady
Bułeczki pomarańczowe ,, Scone”
Friday, 06 July 2018
by Monika i Wiola
Lekkie letnie bułeczki pomarańczowe . Pyszne do porannej kawy . Idealne z dżemem i masełkiem .W królewskim wydaniu z dodatkiem bitej śmietany. W Irlandii często jest zastępstwem kanapki na śniadanie . Lubię takie śniadanka 🙂 Składniki 450 g mąki 75g masła 250ml soku pomarańczowego 15g proszku do pieczenia 80ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru otarta
- Opublikowane w Desery
Karkówka w cieście
Wednesday, 04 July 2018
by Monika i Wiola
Przepyszna rozpływająca się w ustach karkówka, która idealnie przeszła smakiem i zapachem…smakuje lepiej niż schabowy i podobnie wygląda… Potrzebujemy: 2 kg karkówki Marynata: 4 jajka 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki vegety 4 łyżki maggi 2 łyżki majonezu 4 łyżki mąki
- Opublikowane w Obiady
Gofry
Sunday, 01 July 2018
by Monika i Wiola
Pyszne puszyste gofry . Przepis bardzo prosty i smakuje idealnie . Doskonale z bitą śmietaną , syropem , owocami lub dżemem . Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Składniki 500gr mąki 2 jajka 100gr szklanki cukru 85gr kostki masła (roztopiona ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 750ml mleka Metoda 1 . Umieszczamy
- Opublikowane w Desery
Najwspanialsze rodzinne chwile …Disneyland
Wednesday, 20 June 2018
by Monika i Wiola
Kto z nas marzył w dzieciństwie o wyjeździe do Disneylandu ? Często było to jednak nie osiągalne w tamtych czasach .Postanowiliśmy z rodzina w tym roku spełnić odkładane marzenia od lat . Było to niesamowite doświadczenie pomimo , ze nie była to podróż kulinarna . Coś dla odmiany , pojechaliśmy się tam dla zabawy .
- Opublikowane w Podróże
Truskawkowa pokusa
Monday, 18 June 2018
by Monika i Wiola
Bardzo lekkie, smaczne ciasto idealne na upalne dni…przepis pochodzi od mojej mamy, która jak i my uwielbia gotować i piec przeróżne smakołyki… Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej ( szkl. 220 ml ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru ubijamy całe jajka z cukrem na puszysta masę aż zwiększy objętość
- Opublikowane w Ciasta
Kruszonka do ciast
Saturday, 16 June 2018
by Monika i Wiola
Kruszonka Kruszonka może stać się dopełnieniem w wielu ciastach . Składniki 100gr masła 100gr cukru 200gr mąki Metoda 1. Ucieramy rękoma aż uzyskamy teksturę piasku plażowego:-) 2. Aby podkręcić naszą kruszonkę w zależności jakie ciasto pieczemy cukier możemy zastąpić brązowym cukrem . Ja bardzo lobię dodawać cynamon do smaku . Pasuje niemal do każdego ciasta
- Opublikowane w Inne
Odkrywamy Belfast
Saturday, 16 June 2018
by admin
W Święta Wielkanocne wybrałyśmy się z rodzianami do Belfastu, który jest stoilicą Irlandii Północnej… Słynie on przede wszystkim ze smutnej historii dwóch religii i ciągłych wojen między nimi lecz w dzisisiejszych czasach to już przeszłość.. Teraz możemy tam zwiedzać i oglądać między innymi słynne muzeum Tytanica, Queens University Belfast ( uniwersytet ), ogród botaniczny, mur
- Opublikowane w Podróże
Beza
Saturday, 26 May 2018
by Monika i Wiola
Podstawowy przepis na bezę którą można zastosować na wiele sposobów . Możemy zrobić indywidualne gniazdka bezowe lub zrobić jedna dużą podstawę . Można również zastosować jako jeden z elementów w ciastach .Wydaje się prosta i banalna a jak wiele razy nie wyszła tak jak powinna 🙂 Wystarczy przestrzegać kilku zasad i będziemy mogli cieszyć się
Chleb biały
Wednesday, 23 May 2018
by Monika i Wiola
Chleb od zawsze gości w naszych . Z biegiem lat przybiera różne smaki . Najprostszy z nich ale przepyszny , miękki i pasuje do wszystkiego . Każdy może zrobić go sam , nie wymaga szczególnych umiejętności . Jedyne co jest wymagane to odrobina cierpliwości 😉 Składniki -500g mąki do chleba , troszkę extra do podsypania
- Opublikowane w Chleby
Gazpacho z wędzonego łososia
Wednesday, 23 May 2018
by Monika i Wiola
Przepyszna zupa na letnie dni prosto z Hiszpanii na twoim stole . Doskonale gasi pragnienie i sprawi , ze poczujesz się wspaniale . Składniki 110g wędzonego łososia pokrojonego drobno 1 1/2 ogórka 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor 2 pomarańcze 2 cebulki dymki 1 ząbek czosnku 600ml soku pomidorowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka
- Opublikowane w Zupy
Rozczyn ze świeżych drożdży
Wednesday, 23 May 2018
by Monika i Wiola
Rozczyn ze świeżych drożdży jest nam potrzebny żeby przygotować perfekcyjne i najlepsze ciasta drożdżowe jest bardziej pracochłonny niż użycie drożdży suchych ale jak mamy czas to naprawdę warto… Potrzebujemy: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 letniego mleka ( nie może być za gorące bo zabije drożdże i nie urosną ) 3 łyżki
- Opublikowane w Inne
Oznaczone w:
drożdze
Makowiec drożdżowy tradycyjny
Wednesday, 23 May 2018
by Monika i Wiola
Makowiec ten jest bardzo wilgotny, długo zachowuje świeżość, pochodzi z tradycyjnego przepisu, który zawsze się udaje… W brew pozorom makowce nie takie straszne, sami oceńcie…Z podanego przepisu wyjdzie 3 makowce o długości około 35 cm a dla leniwych dodam, że można użyć też dobrej jakościowo gotowej masy makowej w puszce… Składniki na ciasto:
- Opublikowane w Ciasta, Święta Bożego Narodzenia
Oznaczone w:
drożdze, mak, miód, orzechy włoskie, skórka kandyzowana pomarańczy, święta bożego narodzenia
Dressing do sałatek czyli sos sałatkowy
Saturday, 19 May 2018
by Monika i Wiola
Ten dressing nadaje się do wszystkich sałatek ze świeżych warzyw i co najfajniejsze może stać w lodówce w szklanej butelce czy słoiku nawet miesiąc i nic mu się nie stanie… -1 słoiczek musztardy bardzo ostrej najlepsza angielska 170 g – 2 słoiczki musztardy wieloziarnistej np. francuskiej 170 g – 1 ½ słoiczka miodu 340 g
- Opublikowane w Dressingi
Hummus
Saturday, 19 May 2018
by Monika i Wiola
Coś zdrowego i pysznego, może być na kolacje jak i na imprezową przekąskę z paluchami, krakersami, grzankami czy zwykłym chlebem… Składniki: – 1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu około 250 g ) – 1-2 ząbki czosnku – 2-3 łyżki sezamu – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego – 3 łyżki soku z limonki –
- Opublikowane w Dip, Pasta do smarowania, Przekąski, Przystawki
Sałatka z tuńczyka i brązowego ryżu
Saturday, 19 May 2018
by Monika i Wiola
Bardzo lekka, zdrowa i smaczna sałatka dobra na przekąskę, kolację czy imprezę… Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duża czerwona papryka 1 średnia czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 1 szklanka lub woreczek brązowego ryżu 6-7 sztuk ogórków konserwowych ostrych 4 jajka ( ugotowane na twardo) garść natki pietruszki papryczka chili pieprz sól
- Opublikowane w Sałatki
Sałatka z tuńczyka
Saturday, 19 May 2018
by Monika i Wiola
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – ½ świeżej czerwonej papryki – ½ żółtej lub zielonej papryki – 1 mała czerwona cebula – 1 mała puszka kukurydzy – 2 spore ogórki konserwowe – garść natki pietruszki – sól, pieprz, pieprz ziołowy – 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego – 2 łyżki majonezu Wykonanie :
- Opublikowane w Sałatki
Sernik z brzoskwiniami
Saturday, 19 May 2018
by Monika i Wiola
Przepis pochodzi od mojej świetnej przyjaciółki Patrycji, jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu dobry nawet dla laika ponieważ zawsze się udaje… Ciasto jest bardzo delikatne, soczyste i rozpływa się w ustach…bardzo bardzo polecam jest idealne na każdą okazję czy do kawusi czy na święta czy dla kogoś w prezencie… Ciasto kruche: 2 szklanki mąki
- Opublikowane w Ciasta
Zupa z dyni piżmowej
Wednesday, 16 May 2018
by Monika i Wiola
Bardzo rozgrzewająca i sycąca a zarazem pyszna z nutą ciekawości i pikanterii..można zrobić bardziej ostrą lub mniej jak kto woli…ja osobiście lubię bardziej ostrą.. – 1 duża dynia piżmowa – 2 średnie cebule – 2 ząbki czosnku – 2 cm startego imbiru – 2 marchewki – 2 ziemniaki – kawałeczek pora- można pominąć – 2
- Opublikowane w Zupy