Prosimy o opinie na temat naszych przepisów online. Jeśli macie państwo jakieś sugestie, prosimy o kontakt mailem.
Galaretka drobiowa
Sunday, 14 April 2019
by Monika i Wiola
Bardziej dietetyczna bo drobiowa ale zarówno pyszna galareta jak z nóżek…. Zdrowa i bardzo prosta w wykonaniu, dobra na każdą okazję.. Kto jeszcze nigdy nie robił zachęcam żeby się odważył bo jest to danie trochę zapomniane już przez nas ale warte każdego wysiłku … uwielbiam o każdej porze dnia…… Składniki : 1,2 kg udek
- Opublikowane w Kolacja, Przekąski, Przystawki, Święta wielkanocne
Krewetki z serem cheddar-chilli i suszonymi pomidorami
Tuesday, 02 April 2019
by Monika i Wiola
Pyszne zrobione trochę inaczej krewetki na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami i serem cheddar z chilli oraz makaronem linguine cytrynowym co dodaje niesamowitego smaku potrawie i aromatu. Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych potraw można dodać mniej chilli… Naprawdę wyśmienite danie na każdą okazję nawet tą bardzo romantyczną, do której polecam białe wytrawne wino najlepiej
Pączki łyżką kładzione
Friday, 22 March 2019
by Monika i Wiola
Pyszne pączusie bez nadzienia, są bardzo mięciutkie i pyszne także na następny dzień. Dobra alternatywa jak macie ochotę na pączka a nie macie za wiele czasu… Przepis jest bez drożdży także nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie…Bardzo szybkie wykonanie, proste i efektowne, polecam… Składniki na około 35 sztuk : 4 szklanki mąki pszennej
- Opublikowane w Pączki
Chleb pszenny z gara
Thursday, 21 March 2019
by Monika i Wiola
Przepis na ten chlebek znalazłam na jednym z forum kulinarnych, przepis jest bardzo prosty a chleb chrupiący i pyszny…. Składniki: 750 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub roślinnego 2 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody Wykonanie:
- Opublikowane w Chleby
Szarlotka
Wednesday, 20 March 2019
by Monika i Wiola
Ta szarlotka jest ulubiona przez moją całą rodzinę i umie ją zrobić nawet mój mąż…. jest bardzo soczysta i zawiera dużo jabłek. Wspaniała na ciepło z lodami… mniammm… Składniki na dużą blachę ( 23-35 cm ) : Składniki na kruche ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ( szkl. 170 g ) 4 żółtka 1
- Opublikowane w Ciasta
Zupa marchewkowa
Tuesday, 19 March 2019
by Monika i Wiola
Zupa marchewkowa na mleku kokosowym z imbirem i limonką, przepyszna, zdrowa i aromatyczna na każdy dzień i każdą okazję. Jeśli szukacie czegoś innego niż zawsze polecam tą zupkę….. Składniki na około 3 litry zupy : 1 pietruszka ( korzeń ) 1 kg marchwi dobrej gatunkowo 2 cm imbiru 1 cebula 1 puszka mleka
- Opublikowane w Uncategorized, Zupy
Sernik z nutellą
Friday, 15 March 2019
by Monika i Wiola
Ten sernik jest inny niż zawsze, szybki i bardzo prosty w przygotowaniu… typowo dla osób pracujących i mających mało czasu na pracę w kuchni. Sernik jest bardzo ale to bardzo puszysty i wilgotny, rozpływa się w ustach a dodatkowy smak nutelli podbija wszystko… Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka
- Opublikowane w Ciasta
Sałatka z selerem naciowym i ananasem
Friday, 08 March 2019
by Monika i Wiola
Sałatka znana wielu osobom ale z selerem konserwowym a ja proponuję Wam zdrowszą wersję i bardziej wiosenną ze świeżym selerem naciowym, który ma bardzo dużo wartości odżywczych a po którego tam mało nas sięga…. Składniki: 4 – 5 łodyg selera naciowego pól świeżego ananasa może być też z puszki 4 jajka ugotowane na
- Opublikowane w Sałatki
Pączki
Thursday, 28 February 2019
by Monika i Wiola
Pączki, pączusie, pączunie chyba każdy je lubi a szczególnie swojej roboty… ten przepis jest naprawdę sprawdzony i nigdy mnie nie zawiódł, zawsze wychodzą tak jak powinny…. Składniki na około 30 – 35 sztuk : 1 kg mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych 130 g drobnego cukru 500 ml
- Opublikowane w Pączki
Śledzie w occie
Thursday, 21 February 2019
by Monika i Wiola
Te śledziki są dla tych, co je uwielbiają ale nie mają za dużo czasu….Robi się je bardzo szybko i każdy amator da sobie radę, ponieważ są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Są tak pyszne, że znikają w ciągu zaledwie jednego dnia. Mogą stać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku tydzień albo i nawet dłużej
- Opublikowane w Przekąski, Przystawki
Blok czekoladowy
Wednesday, 13 February 2019
by Monika i Wiola
Pamiętacie dzieciństwo i pyszny blok ???? Mi ostatnio przypomnieli o nim nasi najbliżsi przyjaciele Jola i Tomek, którzy odwiedzili Nas w Irlandii ze swoimi małymi dziećmi…. robiliśmy go chyba dwa razy przez ich pobyt tutaj a teraz ja chcę się podzielić z Wami tym wspaniałym dawno zapomnianym przynajmniej przez mnie pysznym deserem bo jest po
Pierniczki świąteczne
Friday, 07 December 2018
by Monika i Wiola
Pierniczki są twarde po upieczeniu co pozwala przygotować je nawet kilka tygodni przed świętami. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku a około 3 dni przed samymi świętami wyjąć je aby zmiękły… Są bardzo korzenne i aromatyczne, przy pieczeniu cały zapach i magia świąt roznosi się po całym domu… Dobrze się pracuje z tym ciastem
- Opublikowane w Ciasteczka, Święta Bożego Narodzenia
Expresowe Guacamole Dip
Thursday, 06 December 2018
by Monika i Wiola
Guacamole to świetny dodatek do wielu potraw . Nie koniecznie tylko tych meksykańskich . Avocado doskonale komponuje się z jajkami , tostami . kurczakiem , dodany do sałatek nadaje kremowej konsystencji i zielonkawego koloru .Nie wspomnę o wartościach odżywczych jakie posiada . Musimy jednak pamiętać aby dodać sporo limonki aby zachwiał piękny kolor i najlepiej
Lukier królewski
Wednesday, 05 December 2018
by Monika i Wiola
Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy po zastygnięciu. Nadaje się do dekoracji przeróżnych ciasteczek, ciast a także do sklejania różnych elementów np domku z piernika. Jest długotrwały i nie kruszy się co najważniejsze… Składniki: 2 białka pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: wszystko razem zmiksować mikserem aby nie było
- Opublikowane w Inne
Tradycyje Irlandzkie Ciastka Świąteczne
Wednesday, 05 December 2018
by Monika i Wiola
Jest wiele tradycyjnych smaków otwierających okres Świąteczny .Dla mnie takim smakiem stały się tradycyjne w Irlandii Mince Pie .Ciasteczka z pysznym nadzieniem o korzennym smaku . Podczas pieczenia cały dom wypełnia się atmosferą świąt . Podawane na ciepło z odrobiną sosu budyniowego staja się mocnym rywalem dla keksa i piernika . Kruche Ciasto 400g mąki
- Opublikowane w Ciasta, Święta Bożego Narodzenia
Sałatka z ciecierzycy
Tuesday, 04 December 2018
by Monika i Wiola
Bardzo zdrowa, odżywcza i prosta sałatka. Można ją jeść bez chleba po prostu jako całe danie, jest sycąca i można ją jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia…. prosta i szybka w przygotowaniu.. Składniki : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka białej ciecierzycy 1 mała czerwona cebula lub szczypior 1
- Opublikowane w Kolacja, Przekąski, Przystawki, Sałatki, Śniadania
Wołowina po burgundzku
Monday, 03 December 2018
by Monika i Wiola
Wołowina po burgundzku to stare tradycyjne danie francuskie, które rozpływa się w ustach. Jego siła tkwi w prostocie i dobrych jakościowo składnikach czyli dobrej wołowinie i dobrym francuskim winie… Oryginalna nazwa tego dania to Boeuf Bourguignon , najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu jak to gulasz ale oczywiście jest pyszna także od razu, mięsko rozrywa się pod
Pasta z suszonych pomidorów i ricotty
Saturday, 01 December 2018
by Monika i Wiola
Pasta z suszonych pomidorów z serem ricotta, bardzo aromatyczna o intensywnym smaku, pyszna na różnego rodzaju grzanki, krakersy czy pieczywo. Bardzo szybka w przygotowaniu, fajna na przekąskę jak i na każdego rodzaju uroczystości. A co najlepsze może stać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień albo i dłużej… Przepis pochodzi od naszej koleżanki Olgi, która pewnego
- Opublikowane w Dip, Inne, Pasta do smarowania, Przekąski, Przystawki
Rolada łososiowo – szpinakowa
Friday, 30 November 2018
by Monika i Wiola
Bardzo zdrowa, nawet dietetyczna, posiadająca wiele cennych składników odżywczych rolada z łososiem wędzonym. Pięknie wygląda na stole i bardzo dobrze smakuje… Składniki : 450 g mrożonego szpinaku 4 duże jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli pieprz gałka muszkatołowa 300 g serka Almette chrzanowego 300 g wędzonego łososia Przygotowanie: szpinak można dzień wcześniej
- Opublikowane w Kolacja, Przekąski, Przystawki
Muffiny żurawinowo – korzenne
Thursday, 29 November 2018
by Monika i Wiola
Pyszne, zdrowe i długo zachowujące świeżość muffiny, które mogą też być jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły… Składniki na około 24 sztuki : 500 g mąki pszennej 240 g mąki razowej 420 g żurawiny suszonej 150 g rodzynek lub np orzechów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 – 5
- Opublikowane w Ciasta, Desery, Święta Bożego Narodzenia